Hergebruik

Zuinig zijn met grondstoffen, door zo weinig mogelijk nieuw te kopen en zoveel mogelijk een nieuwe bestemming aan iets ouds te geven, is belangrijk voor het milieu en je portemonnee. Waarom plastic tasjes kopen als je boodschappen doet? Je betaalt dan wel een klein bedrag, maar als dat een aantal keren per maand gebeurt, dan had je voor dat geld weer een heel brood of een ons kaas kunnen kopen. Neem daarom als je de deur uitgaat altijd een boodschappentas mee.
Je kunt bijna niet voorkomen dat de plastic tassen toch je huis binnenkomen. Als je ze eenmaal hebt, kun je ze het best zo goed mogelijk gebruiken, om groenten uit je volkstuin mee naar huis te nemen, of als boodschappentas, maar ook in de pedaalemmer. Pedaalemmerzakken hoef je dus nooit meer te kopen.
Maar er zijn nog duizenden mogelijkheden voor tweede gebruik. Geef een voorwerp een geheel nieuwe bestemming. Een wc-pot wordt een bloembak, een oude binnenband van auto een zwemband. Van repen gordijnstof maak je voddenmatten en een oude panty gebruik je om de verf te zeven. Het is echt heel vreemd dat kostbaar groente-, fruit- en tuinafval weggegooid wordt of met de gemeentereiniging meegegeven in biobakken en dat dezelfde mensen daarna een zak compost gaan kopen in het tuincentrum. Als je een tuin hebt, dan maak je natuurlijk zelf compost. Eenvoudige handleiding zijn in veel plaatsen bij de Gemeentereiniging te krijgen.
Je kunt ook iets opnieuw gebruiken voor hetzelfde doel, dan heet het hergebruik. Ansichtkaarten en enveloppen beplak je met een hergebruiketiket, zodat je ze opnieuw kunt versturen. Wenskaarten knip je doormidden, zodat je de onbeschreven helft opnieuw kunt gebruiken. Een oude trui van een volwassen persoon haal je uit en van de wol brei je een nieuwe voor een kind. Ontdek hoe creatief je op dit gebied kunt zijn en hoeveel plezier je er mee kunt beleven.

Halveringsprincipe

Dit is een methode om na te gaan hoeveel je van allerlei zaken nodig hebt. Gebruik morgen bij het haren wassen gewoon de helft shampoo en kijk of het genoeg is. Als het haar schoon wordt, dan kun je de keer daarop de helft van de helft gebruiken. Dit principe kun je topassen op alle cosmetica, wasmiddel, afwasmiddel, tandpasta, maar ook minder voor de hand liggende zaken. Elke week het bed verschonen? Is eens in de 14 dagen niet genoeg? Elk een gebakje, of elk de helft? Ontdek zelf nieuwe toepassingen, er zijn er heel veel.

Alles is er al

Overal staan kasten, zolders, kelders en schuren vol met overbodige, niet gebruikte dingen. De mensen zijn blij als ze daarvan iets kwijtraken op een verantwoorde manier. Jij bent blij dat je iets hebt gekregen dat alleen maar in de weg stond. Onthoud dat bijna alles wat je nodig hebt al door een ander gekocht is en ergens op je staat te wachten. Het is alleen maar een kwestie van signalen afgeven en geduld hebben. Dan komt het vanzelf naar je toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>