Leven van je geld

Rentenieren, kan dat?

Zonder dat je je het realiseert worden we allemaal, vroeger of later, rentenier. Ons leven lang betalen we premie voor de AOW, via het loonstrookje of direct aan de inspecteur van de belastingen. Het zit met de AOW wel wat ingewikkelder in elkaar, maar het komt er toch op neer: je hele leven lang spaar je voor je oude dag. Dat is nog duidelijker met pensioenen. Bijna alle werknemers betalen, wel of niet samen met hun werkgever, pensioenpremie voor een aanvulling op de AOW. De pensioenpremies komen terecht in pensioenfondsen. Dat zijn instellingen die alle gestorte gelden zo goed mogelijk beheren en uit de resultaten daarvan wordt ons pensioen wordt je pensioen op je oude dag betaald. En zo is het ook met andere spaarvormen zoals koopsommen, speciale verzekeringen en lijfrenten. Het komt steeds op hetzelfde neer. Je zet nu een deel van je inkomsten apart voor later. Zolang je dat geld apart hebt staan zorg je er vanzelfsprekend voor dat het zo veilig mogelijk is opgeborgen en dat het rendement zo hoog mogelijk is, binnen bepaalde grenzen die voor jou aanvaardbaar zijn.
Dat je op allerlei manieren betrokken bent bij sparen en beleggen dringt niet zo erg door, omdat we dat in Nederland allemaal overlaten aan de overheid, pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen.

Angst voor vrijheid

Er kunnen zich wel onverwachte problemen voordoen, als je toewerkt naar het punt waarom je niet meer betaald hoeft te werken. Ook kunnen er angstige gedachten ontstaan. Wat moet ik dan met al mijn tijd? Wie heeft me dan nog nodig? Zal ik mijn werk enorm missen en kan ik nog wel terug? Al die vragen hebben te maken met de waarde die je hecht aan je werk. Laat het idee eens goed tot je doordringen. En ga na wat je vooral zal missen als je niet meer zou werken. Zijn er manieren om de bevrediging van je werk op een andere manier te organiseren? Realiseer je dat in de tijd die vrijkomt veel nieuwe activiteiten te ondernemen zijn. Tot nu toe moest je werken voor geld en dan is er nu eenmaal niet zoveel keus. Na een tijdje zal blijken dat je angst verdwijnt en plaats maakt voor een prettig gevoel van ruimte.
Als je sowieso al met weinig plezier naar je werk ging, zal het minder moeite kosten en kan het voor jou niet snel genoeg gaan. Maar ook dan is het goed om je voor te bereiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>