Lenen op afbetaling

Wat is een lening op afbetaling?

Een lening op afbetaling, een persoonlijke lening, een LOA of een persoonlijke lening op afbetaling zijn verschillende namen voor hetzelfde financieel product. Door de banken worden ze geregeld naast elkaar gebruikt. Dit is volgens de Belgische wet op consumentenkredieten geen probleem zolang de wettelijke voorschriften voor dit type lening in acht worden genomen. De namen mogen dus slechts gebruikt worden voor een specifiek financieel product.

De karakteristieken van een lening op afbetaling.

  • De volledige leensom wordt door de kredietgever in een keer ter beschikking gesteld.
  • De looptijd van de lening wordt vooraf vastgesteld.
  • De aflossing van de lening vind plaats middels periodieke stortingen.
  • De kosten voor de lening wordt middels een Jaarlijks Kosten Percentage, JKP, in rekening gebracht.
  • Het JKP geldt voor de totale leensom (ook indien jij als kredietnemer het geleend bedrag slechts gedeeltelijk gebruikt).
  • De hoogte van het JKP wordt vooraf vastgesteld en blijft voor de totale looptijd van de lening hetzelfde.

De leensom, de looptijd en de aflossing.

Bij een lening op afbetaling leen je bij de bank een vooraf vastgesteld bedrag voor een vooraf vastgestelde periode. Dit geleend bedrag wordt dan middels evenredige aflossingen terug betaald aan de bank. Het kan zijn per maand, per kwartaal of in uitzonderlijke gevallen zelfs per jaar. Als je via een lening op afbetaling € 7500 leent bij een bank voor een periode van vijf jaar zul je afhankelijk van de vooraf vastgestelde aflossingsregeling € 125 per maand, € 375 per kwartaal of € 1500 per jaar terug betalen aan de bank. Naast de aflossingen zul je natuurlijk ook de rente op de lening betalen.

Jaarlijks Kosten Percentage.

Bij een lening op afbetaling wordt voor het vaststellen van de jaarlijkse rente nu bijna standaard de JKP-formule toegepast. Middels het jaarlijkse kosten percentage wordt door de kredietgever alle kosten van het krediet (rente, administratie, premies) in één percentage vastgelegd. Middels dit percentage wordt op maandbasis berekend wat jij de bank voor haar dienst verschuldigd bent.

De JKP-formule maakt dat het verloop van een lening op afbetaling eenvoudig te monitoren is voor zowel jou als de bank. Indien het jaarlijks kosten percentage bijvoorbeeld op 6% is vastgesteld houdt dit in dat je maandelijks 0.5% (een twaalfde deel) moet betalen. De kosten worden over het saldo van de schuld berekend en nemen dus af gedurende de looptijd van de lening. Op een lening op afbetaling van € 7500 met een looptijd van vijf jaar en een JKP van 6.0% betaal je de eerste maand aan rente € 37.50. Omdat je deze eerste maand ook meteen € 125 van de schuld aflost wordt de tweede maand de JKP-rente berekend over de restschuld van € 7375, en zo verder.

De besteding van een lening op afbetaling.

Met een lening op afbetaling kun je in theorie van alles financieren. Je hoeft de besteding niet te verantwoorden aan de bank, omdat je het geleend geld aanwendt voor ‘persoonlijke’ behoefte. De bank bepaald aan de hand van jouw profiel tot welk bedrag je mag lenen en tegen welke rente.

Noot: Een lening op afbetaling mag in principe niet vervroegd terug betaald worden. Hiervoor brengen de financiële instellingen een boete in rekening. De overheid heeft nieuwe regelgeving ingevoerd om de hoogte van deze boete te reguleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>