Hobby’s

Er zijn mensen die leven voor hun hobby en daar al hun vrije tijd in steken. Ook hier geldt dat je er ontzettend veel geld aan kwijt kunt zijn, dat het je niet hoeft te kosten, of dat je er zelfs geld mee kan verdienen. Als je aan mensen vraagt wat hun hobby is, dan noemen ze er vaak een aantal achter elkaar: lezen, wandelen en klassieke muziek of zweefvliegen, reizen en lekker eten. Het eerste rijtje hoeft niets of bijna niets te kosten. Met een abonnement van de bibliotheek, een paar wandelschoenen en een radio kom je een heel eind. Met het tweede rijtje is het ingewikkelder, maar ook daar kun je met wat creativiteit een eind komen. Als een hobby onbetaalbaar is, probeer er dan je werk van te maken, eventueel als vrijwilliger. Misschien is het dan mogelijk als vrijwilliger hand- en spandiensten te verrichten bij een zweefvliegclub en op die manier lessen in zweefvliegen te verdienen. Als je graag reist kun je misschien tegen een leuke onkostenvergoeding mee als gids tijdens een culturele reis. Als je graag lekker eet: ga op kookles of start een eetgroep.
Voor verzamelen geldt hetzelfde. Sommige mensen kopen zich arm aan antieke eierdopjes, zilveren vingerhoedjes of levervoertuigen van voor de Tweede Wereldoorlog. De ander doe het kalmpjes aan, vraagt af en toe iets voor zijn verjaardag en ruilt met collega-verzamelaars. Bijna iedereen heeft wel in een bepaalde periode postzegels, sigarenbandjes of suikerzakjes gespaard. Na een tijdje wordt dat minder of je stopt er helemaal mee. Van zo’n jeugdhobby leer je dat er altijd mensen zijn die je helpen. En dat je verzameling sneller groeit dan je voor mogelijk hield. Af en toe lees je dat een verzameling van iets onbenulligs opeens veel waard wordt. Dekseltjes van camembertdoosjes, cacaoblikjes en oude gereedschappen kunnen veel opbrengen.
Als je korter gaat werken of met pensioen gaat, krijg je meer tijd voor je hobby’s of je kunt er eindelijk een nemen. Dan is het handig om van tevoren ook het financiële aspect mee te wegen. Een hobby waar je veel voor moet reizen of waar je dure spullen voor nodig hebt is dan af te raden.

Neem een hobby die geld oplevert

Er zijn veel voorbeelden van mensen die iets bijverdienen met hun hobby. Het kan gaan om borduren, spinnen, weven, stoelen matten, meubels bekleden, verhalen schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>