Kinderen

Kosten kinderen echt zoveel geld, of ligt het aan jezelf en je opvattingen over opvoeden, aandacht en gezelligheid? De grote overeenkomst tussen verwaarlozen en verwennen is dat de juiste maat zoek is. In het ene geval is er te weinig aandacht, eten of spullen, in het andere geval te veel. Beide met vervelende gevolgen. Het gaat erom dat je regelmatig echte aandacht geeft en dingen doet je zelf ook leuk vindt, en dat heeft weinig met geld uitgeven te maken.

Voordelige uitstapjes

Het vervoer ernaar toe, de toegang tot een pretpark of evenement en de consumpties maken dagjes uit behoorlijk prijzig. Het kan anders. Ga ook eens met de pont of een klein veerpontje op en neer en maak een ritje met de bus, tram of trein. Voor kinderen die meestal met een auto vervoerd worden, of op de fiets naar school gaan, is rijden met het openbaar vervoer en de kaartjes mogen stempelen op zich al een feest. Bij de NS zijn voordelige kinderkaartjes en bij de tram en bus ook.

Gebruik kleine glazen

Voor frisdrank, fruitsap en limonade is een klein glaasje voor kinderen voldoende en niet zo’n ramp als het omvalt. Bij grote glazen laten ze vaak wat staan of ze moeten het tegen hun wil leegdrinken.

Word lid van de bibliotheek

Voor kinderen onder de 18 jaar is de bibliotheek gratis. Afgezien van de opvoedkundige aspecten is het plezier dat je kinderen met zo’n abonnement doet, groot. Vooral kinderen met een grote leeshonger kunnen daar jarenlang terecht. Het is ook leuk om een abonnement cadeau te geven aan kinderen die niet zo op de hoogte zijn van het gebeuren in de bibliotheek.

Maak gebruik van een speel-o-theek

In sommige steden zijn winkels waar je speelgoed kunt huren tegen lage prijzen. Ook voor verjaardagen zijn er glijbanen te huur.

Kinderen en bijbaantjes

Kinderen stimuleren om klusjes te doen voor geld, en als ze wat groter zijn om bijbaantjes te nemen, maakt ze zelfstandig en ze leren er veel van.

Merkkleding

Het kan echt geen kwaad om regelmatig nee te zeggen als kinderen iets willen hebben. Ze leren dan bovendien met frustratie om te gaan en zelf iets te bedenken. Als ze toch, omdat ‘alle kinderen uit de klas’ het ook hebben, blijven zeuren om een mountainbike of dure merkkleding, kun je een gedeelte meebetalen. De rest kunnen ze zelf sparen of bijverdienen.

Organiseer zelf verjaarspartijtjes

Doe niet mee aan het tegen elkaar opboksen als je kind jarig is. Blijf gewoon thuis, bak pannenkoeken, patat, of iets anders dat bij kinderen in de smaak valt. Bak een paar cakes en laat de kinderen die zelf versieren. Verkleden, knutselen, een toneelstuk instuderen of reclamespots naspelen worden net zo leuk of nog leuker gevonden. Als het mooi weer is kun je gaan picknicken of een speurtocht houden. Zorg wel voor assistentie, zodat je er niet alleen voor staat.
Vakanties

Ga eens kamperen bij een boer. Er zijn georganiseerde en vrije boeren die je voor een zeer laag bedrag op hun weiland laten kamperen. Voor kinderen is dat een belevenis, want ze mogen kijken naar het melken of het voeren van dieren en soms ook een handje meehelpen.

Lessen

Waarom kinderen van hier naar daar slepen voor het volgen van allerlei lessen, en naar sport- en andere clubs? Of wilde je altijd al chauffeur worden van je kinderen? Beperk het en bedenk dat het helemaal niet erg is als een kind zich af en toe eens een poosje verveelt. Ze leren dan ook zichzelf eens vermaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>