Uitgaan en festiviteiten

Denk bij uitgaan niet aan sleur, verplichtingen en verveling, maar aan creativiteit, vrolijkheid, verrassingen en gezelligheid. Het hoeft niet veel te kosten. In plaats van een duur diner en uren werk in de keuken organiseer je een pot-luck-party of een romantische picknick. In plaats van een prijzige theatervoorstelling woon je het straatfestival bij. De kosten van een dagje uit beperk je door eten en drinken mee te nemen in een handige rugzak.
Vraag je eens af waarom je eigenlijk naar het café gaat. Is datgene wat je er leuk aan vindt niet op een andere manier te organiseren ?

Ga niet ergens iets drinken, omdat je moet plassen

Een plas wordt op die manier wel erg duur. Zoek uit in welke openbare gebouwen je in je woonplaats of ergens anders terecht kunt. Het gemeentehuis, een groot warenhuis, het ziekenhuis, of het station. De bibliotheek heeft ook toiletten, waar je gratis of voor een klein bedrag je sanitaire stop kunt hebben. Of heb gewoon het lef, als je echt geen dorst hebt, gewoon een druk café binnen te lopen en direct naar de toiletten te gaan.

Zoek uit welke gratis uitjes er zijn

In de meeste grote steden en in veel kleinere plaatsen, zijn gratis lunchconcerten, musea, straatfestivals, markten en paardendagen. Verplicht jezelf deze activiteiten te noteren in je agenda. Er is veel meer te doen dan je op het eerste gezicht denkt.

White elephant party

Een zeer geslaagde manier om een afscheidsavondje, een saaie familiedag of een trouwerij heel gezellig te maken. Iedereen neemt iets mee van huis en pakt het leuk in. Het moet iets zijn dat je niet meer nodig hebt. Denk aan boeken, een raar beeldje, speelgoed, een lelijke vaas, dat superhandige apparaat dat je na thuiskomst van de markt nooit hebt gebruikt. Daarna lootjes trekken wie het eerst mag kiezen. Een cadeau dat niet bevalt mag geruild worden met een ander. Succes verzekerd.

December, de duurste maand van het jaar?

Probeer het dit jaar helemaal anders te doen. Het moet lukken om voor het bedrag van 1 euro een smakelijk drie gangen menu kerstmenu te maken. Kerstkaarten kunnen gemaakt worden van de onbeschreven helft van de kaarten die je vorig jaar ontving. Voor cadeautjes spreek je een maximumbedrag af en trek je lootjes.

Verzamel goedkopen adressen om uit eten te gaan

In verschillende steden kan je een aantal keer per week zeer voordelig een volledige maaltijd nuttigen in de school waar koks hun vak leren. In ruil voor zo’n goedkope maaltijd wordt gevraagd om te vertellen hoe het gesmaakt heeft. Ga na of er in je eigen woonplaats ook zo’n school is. Daarnaast worden er in verschillende wijk- en dienstcentra door vrijwilligers warme maaltijden gekookt, voor alleenstaanden, ouderen en anderen die voordelig willen eten.

Een betaalbaar etentje

Geen zin om uren in de keuken te staan? Organiseer dan een pot-luck-party. Vraag de gasten een gerecht mee te nemen in plaats van een fles wijn of een bloemetje. Als je van tevoren niets afspreekt is de verrassing des te groter.
Een ander idee is een progressive dinner party, voor een aantal mensen die bij elkaar in de buurt wonen. A. zorgt voor de borrel en wat kleine hapjes, dan vertrekt de hele club naar B. die de soep serveert die hij van tevoren heeft gekookt. Dan naar C. voor het hoofdgerecht en ten slotte naar D. voor het dessert. De moeite, de kosten en de afwas achteraf zijn eerlijk verdeeld.

Nog een aantal manieren om op eten te besparen

- Ga alleen uit eten als er echt iets te vieren valt.
- Ga alleen eten in restaurants waar op bepaalde dagen alle pizza’s of andere maaltijden vijf euro kosten of voor de halve prijs verkocht worden.
- Ga niet buiten de deur eten, maar laat een maaltijd bezorgen en koop van tevoren zelf een fles wijn.
- Laat geen maaltijd bezorgen, maar haal hem zelf.
- Haal eens een keer 1 pizza voor 2 personen, of 1 portie Chinees eten voor 2 personen. Terwijl jij de maaltijd haalt, laat je je partner wat sla of groente erbij klaarmaken.
- Zorg dat je altijd, voor dagen dat je geen zin hebt om te koken, iets gemakkelijks in huis hebt: blikken maaltijdsoep, stokbrood dat alleen een paar minuten in de oven moet, kant-en-klaar pannenkoekenmeel, eieren of iets dergelijks.
- Geen zin om te koken? Maak dan een uitgebreide broodmaaltijd, met lekkere broodjes kaas, vleeswaren, fruit en vis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>