Vakantie

Vakantie kan heerlijk zijn en echt verdiend. Soms moet je er even tussenuit. Letterlijk en figuurlijk afstand nemen van datgene waar je een heel jaar mee bezig bent geweest. Naast de leuke kanten zijn er ook nadelen. Voordat je weg kunt moet je alles organiseren, koffers pakken en een oppas vinden voor de kat. Als je eenmaal vertrekt, een lange reis maken met zeurende kinderen achter in je auto. En na aankomst heb je last van de hitte, val het uitzicht tegen en krijg je acuut diarree. Omdat je er zoveel voor moest betalen, is het extra zuur dat als je niet tevreden bent.
Er zijn mensen die er iets op vonden en gebroken hebben met de traditie om elk jaar een aantal weken, ergens ver weg, voor veel geld op vakantie te gaan. Een creatieve man uit België blijft gewoon thuis, maar doet alsof hij in Frankrijk is. Bij het ontbijt serveert hij croissants met koffie, tussen de middag stokbrood met Franse kaas, paté en een glas wijn. ’s Avonds gaat hij uit eten in een Frans restaurant. Het huis hang vol met posters van Frankrijk en de uitstapjes overdag krijgen een Frans tintje. Hij bezoekt onder andere de jeu-de-boules club.
Een vrouw uit Voorschoten bezorgt haar brieven in de regio op de fiets en is zoveel buiten, dat ze geen behoefte meer heeft aan vakantie. Een gezin met 3 kinderen uit Den Haag vertrekt elk jaar naar een boerderij in Lochem, waar ze op het huis en dieren passen. Er zijn nog veel meer alternatieven.

Ruil je woning

Probeer iemand te vinden met wie je van woning kunt ruilen tijdens de vakantie. Misschien lukt het met 1 van je eigen contacten, anders kun je een organisatie inschakelen die tegen vergoeding bemiddelt. Een paar van die organisaties zijn: Intervac in Oosterbeek en Holiday Link in Groningen. Ook bieden deze organisaties mogelijkheden voor het oppassen op woningen, zonder dat je hoeft te ruilen.

Vrienden op de fiets

Voor ongeveer 14 euro word je hartelijk ontvangen en krijg je een bed en ontbijt bij mensen die net als jij lid zijn van Vrienden op de fiets. Het landelijke adres is gevestigd in Zevenaar. Ideaal voor een fiets- of wandelvakantie en stukken goedkoper dan een hotel of pension. Via de VVV zijn ook andere adressen te krijgen van particulieren die deze service bieden in hun eigen huis.

Thuisblijven

Als je er opziet tegen de stress van het reizen, snel wagenziek bent of heimwee hebt, dan kun je misschien een keer gewoon thuis blijven.
Als het mooi weer is maak je een fietstocht of lange wandeling. Je eet af en toe buiten de deur of gaat picknicken. Eindelijk heb je tijd om al die foto’s van vorige vakanties in de plakken, familie te bezoeken, een tentoonstelling te zien. Speel toerist in je eigen stad, maak een historische wandeling, beklim de toren van de kerk waar je dagelijks langs fietst, bezoek een park.

Pas op het huis van een ander

Vanwege het risico dat mensen lopen met een groot, duur huis met veel bezittingen wordt steeds vaker gezocht naar een betrouwbare oppas tijdens de vakantie.

Zoek goedkope overnachtingsmogelijkheden

Kamperen bij de boer via de Stichting Vrije Recreatie in Meerkerk en/of overnachten in trekkershutten is aan te bevelen als je iets anders wilt dan de luxe camping met winkelcentrum en kantine. In de jeugdherbergen van de NJHC ben je als volwassene tegenwoordig ook van harte welkom. Men probeert daarop in te spelen door naast slaapzalen ook kamers te verhuren. Het Nivon heeft adressen van voordelige overnachtingsmogelijkheden in Nivonhuizen of op Nivoncampings in binnen- en buitenland. De Stichting Toeristisch Kamperen in Heesch geeft informatie over kamperen op Kampeerbewijsterreinen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>