Verander je gedrag

Probeer niet langer om indruk te maken op anderen

Dit advies gaat altijd en overal op. Zodra je doorkrijgt dat je iets niet voor jezelf doet maar om indruk te maken, kun je nagaan of je dat zo wilt doen of dat je er mee stopt.
Ontvang je een uitkering, koop dan niet expres te dure cadeaus omdat je niet wilt dat iemand denkt dat je weinig geld hebt. Het trieste van dit veel voorkomende patroon is dat de ontvangende partij zo’n duur cadeau vaak meteen in de kast zet, dat het niet echt gewaardeerd wordt. Dure cadeaus krijgen schept verplichtingen. De ander moet iets duurs teruggeven en zo blijf je aan de gang. Dat gaat niet alleen op bij cadeaus. Koop je kledingstuk omdat je het zelf graag wilt of om indruk te maken? En hoe zit het met die auto, dat huis, die vakantiereis?
Word je ervan bewust en probeer dit gedrag te veranderen. Herken het kleine kind in jezelf dat nog steeds bezig is om aan vriendjes en vriendinnetjes te laten zien dat haar pop of auto veel groter is dan die van de ander. Lach erom en stop ermee.

Leef niet boven je stand

Hoe komt het dat sommige mensen altijd rood staan en andere mensen met hetzelfde inkomen altijd kan sparen? Heeft het iets te maken met allerlei verplichtingen die bent aangegaan?
Als er een ramp gebeurt, de wasmachine begeeft het en reparen is niet meer mogelijk, dan haalt de ene persoon gewoon iets van zijn spaarrekening. De ander moet zijn familie of vrienden langs om geld te lenen.
Als je boven je stand leeft, geef je meer uit dan je verdient. Dat kan een hele tijd goed gaan, omdat je leningen kunt sluiten bij een bank. Realiseer je dan wel dat je voor zo’n lening een behoorlijk hoge rente moet betalen, waardoor je kosten nog meer stijgen. Hoe groter het bedrag dat je leent, des te meer je rente betaalt. En hoe lastiger het is om af te lossen of om een onverwachte tegenvaller op te vangen.

Beperk het winkelen

Beperk de keren dat je boodschappen moet doen tot een minimum, want iedere keer dat je een winkel ingaat loop je de kans meer te kopen dan je van plan was. Een groot deel van de spullen die je koopt zijn impulsaankopen. Je ziet iets nieuws, bijvoorbeeld aardbeienjam met yoghurtsmaak en je denkt; “Hoe zou dat smaken?” Voor je het weet heb je het potje in je hand en even later ligt het in je winkelwagentje.
Ga ook niet winkelen als tijdverdrijf. Maak in de plaats daarvan een wandeling, ga naar het strand of het bos, maak een fietstocht of breng iemand een bezoekje. Veel mensen hebben zo weinig fantasie dat men niets beter weet te doen dan winkelen. Winkelen is ontzettend populair, terwijl het algemeen wordt beschouwd als de allerduurste hobby. Als je nog in de afkickfase zit, kun je ook besluiten toch het winkelcentrum te bezoeken maar niets te kopen. In dit geval kun je je geld het beste thuis laten. Ga samen met je partner of een goede bekende en doe een wedstrijd wie het meest absurde artikel dat te koop wordt aangeboden, kan vinden. Wanneer je bijvoorbeeld langs een hengelsportwinkel loopt, kijk dan of je een voerboot ziet. Dit is een soort speelgoedbootje, dat radiografisch bestuurbaar is. Met dat ding kun je ervoor zorgen dat visvoer op een bepaalde plek in het water valt, zodat je een grotere kans hebt om een vis aan je hengel te krijgen. Het bootje kost 750 euro! Of kijk eens niet naar de winkels, maar naar de mensen, die zich allemaal, gewapend met boodschappentassen, als een vreemd soort kuddedieren door de straten bewegen. Bezig met kopen, kopen en nog eens kopen. Zien ze er blij uit ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>