Huisvesting

Huisvesting is een flinke post op de maanbegroting. De meeste mensen denken dat hierop niet veel te bezuinigen valt, maar als je te groot, te duur of boven je stand woont, dan zijn er veel mogelijkheden. Misschien is er een kamer te verhuren, of besluit je te verhuizen naar een goedkopere buurt. Een huis kopen in plaats van huren kan uiteindelijk ook voordeliger zijn, vooral als het belastingvoordelen oplevert. Als er op andere posten, zoals voeding of vervoer, bespaard kan worden, kun je sparen voor de eerste aanbetaling op je nieuwe huis.
Je kunt het onderhoud van je huis ook zelf doen in plaats van een vakman inhuren.

Verhuur een kamer of een hele verdieping

Het is aantrekkelijk om kamers te verhuren als je een huizenbezitter bent. In de belastingwetgeving is geregeld dat de inkomsten uit huur op kamers of gedeelten van je eigen huis en tweede huis vallen in Box 3. Dat betekent dat deze inkomsten beschouwd worden als rendement op vermogen. De belasting daarover is 30 procent van een fictief rendement van 4 procent. In de meeste gevallen is dit gunstig. Wel is het zo dat over het verhuurde gedeelte geen aftrek van hypotheekrente meer mogelijk is.

Houd regelmatig een opruimactie

Door je huis regelmatig te controleren op overbodige spullen en deze te verkopen of weg te geven, zorg je voor extra ruimte om je heen en heb je minder behoefte om te verhuizen naar een groter en duurder huis.

Verhuur je huis tijdens je vakantie

In plaatsen aan zee is het niet ongebruikelijk dat de bewoners in de zomermaanden hun intrek nemen in het tuinhuisje of op de camping gaan staan en hun woning verhuren aan badgasten. Dit is een aardige bron van inkomsten. Men hoeft het niet zelf te regelen, er zijn bureaus in de grotere steden die hierin bemiddelen.

Meld je aan bij een woongroep

Wonen in groepsverband wordt steeds meer populair. In de jaren 60 heette deze woonvorm ‘commune’ of ‘elastische gezinnengemeenschap’ en ging het er nogal alternatief aan toe. Nu is het gewoner en algemener geworden en hebben zelfs de ouderen de woongroep ontdekt. Naast aspecten van gezelligheid en contact zijn er praktische voordelen. Er wordt om de beurt gekookt en niet iedereen hoeft een eigen wasmachine, ligbad en logeerkamer te hebben. Er bestaan kleine woongroepen met bijvoorbeeld alleen vrouwen. Andere groepen bestaan uit een aantal gezinnen met kleine kinderen en weer andere uit uitsluiten 65+’ers. In verschillende plaatsen zijn grotere projecten opgezet onder de naam Centraal Wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>