Tuin, bloemen en planten

Je kunt een tuin op verschillende manieren aanleggen en onderhouden. Alles nieuw kopen en zodra iets een beetje lelijk is, vervangen door iets anders uit winkel of tuincentrum, of de meer natuurlijke manier. Er is niets dat je zo gemakkelijk van een ander kunt krijgen als planten, stekjes of zaden. Omdat planten groeien hebben tuinen de neiging vol te raken. Uitdunnen en snoeien is dan de enige oplossing. Als je wat geduld hebt krijg je van alles en je merkt dat het heel avontuurlijk is. Ieder plantje en bloemetje krijgt een verhaal. Een mooie varen uit de tuin van Henk, leeuwenbekjes, papavers en lupine van Ineke, tijm van Marieke, jasmijn en lelies van Nancy. Het is ook leuk om zelf, op jouw beurt, weer planten weg te geven aan iemand die net verhuisd is naar een huis met een tuin.
Met kamerplanten gaat dat ook zo. Uit een klein takje, dat je in water laat wortelen, ontstaat de nieuwe plant, dat je zelf kunt houden of kunt weggeven. Geraniums, citroengeraniums en fuchsia’s zijn bijvoorbeeld zeer gemakkelijk te stekken. Wissel stekken uit met familie of kennissen of bezoek een stekjesruilbeurs.

Bewaar zaden voor het volgende jaar

Met een beetje handigheid kun je zelf zaden bewaren voor het volgende jaar. Je kunt ook bepaalde planten laten bloeien en dan merk je dat ze zichzelf uitzaaien. Rondom peterselie en selderijplanten zie je bijvoorbeeld vanzelf nieuwe, kleine plantjes ontstaan, als je er een laat bloeien. Zet wel op de zakjes of doosjes wat het is, want sommige soorten lijken op elkaar.

Gebruik hout-as uit open haard of houtkachel

De as van ongeverfd hout noemt men wel het goud van de tuinder. Daar zitten veel waardevolle mineralen in. Een andere gratis meststof is gier die gemaakt wordt van brandnetels, boerenwormkruid of andere planten. Recept: knip of snijd brandnetels en dergelijke fijn en zet ze een dag of 10 in een grote emmer of ton met water. Als het flink gaat borrelen en stinken is de meststof klaar. Verdunnen en bij de planten gooien. In plantenboeken over biologisch tuinieren is meer informatie te vinden.

Neem een volkstuin

Het is een fabel dat een volkstuin je weinig financieel voordeel brengt. Als je milieuvriendelijk zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest in je tuin werkt, kun je de prijs van je eigen kropsla vergelijken met zijn onbespoten variant uit de reformwinkel. Verder leg je je natuurlijk toe op dure groenten en fruit, zoals peultjes, broccoli, druiven en aalbessen. Een ander voordeel is dat je allerlei groenten kunt kweken die je niet in de winkel vindt, zoals pronkbonen, snijbiet en groenlof. Je eet dus gevarieerder. Tel daarbij op wat je uitspaart aan bloemen voor je eigen tafel en die van een andere als cadeautje. En dan zijn er zaken die moeilijker in geld zijn uit te drukken, maar zeker een bepaalde waarde hebben: je bent van de straat, je hebt een leuke hobby en je hebt een buitenverblijf.

Inmaken zonder wecken

Met een volkstuin is er regelmatig een overschot aan groenten en fruit. Zonder diepvrieskist of weckketel kun je toch van alles inmaken. Verzamel glazen potjes van jam, groenten en zoetzuur. Het gaat om het type potje met een metalen, goed afsluitbare draaideksel. Deze potjes en deksels reinig je eerst in zo heet mogelijk sodawater. Daarna naspoelen met heet water. Zo hygiënisch mogelijk werken. Dus de potten daarna niet met vuile handen of vuil bestek aanraken. Zet alles op schone theedoeken. Maak jam, saus, peertjes, en dergelijke volgens de bekende recepten klaar en doe het in de potten. Tot aan de rand vullen, deksel erop en de potten na sluiting op hun kop zetten. Deze conserven kun je weken tot maanden goed houden. Wel regelmatig controleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>