Water, gas en elektra

In de meeste plaatsen krijg je een aparte rekening voor water en een andere voor gas en elektra samen. Het kan zijn dat je de posten apart wilt onderverdelen op je maandoverzicht, om er beter zicht op te krijgen. Ook is het handig om de jaarafrekening goed te bestuderen en, als je niet alleen woont, met andere huisgenoten te bespreken. De laatste aantal jaren zie je duidelijk dat veel mensen zich bewust zijn geworden van het feit dat de voorraden niet oneindig zijn en dat er al met al toch aardig wat te besparen valt op water en energie.
Dat je de wc na een plas kunt doorspoelen met een liter water uit een emmer gaat voor de meeste mensen te ver. Zij kopen liever een stortbak met spoelonderbreking, als de oude aan vervanging toe is. Het is maar net wat je gewend bent. Wat voor de een iets nieuws is, is voor de ander doodgewoon.

Hoewel we het op deze pagina voornamelijk hebben over het besparen van energieverbruik, is het ook mogelijk om te besparen op de kosten voor energie. Aangezien er aardig wat aanbieders zijn, verschillen de tarieven per aanbieder regelmatig ook vrij veel. Het lijkt alsof het lastig is om energietarieven te vergelijk, maar dat valt erg mee. Energieprijzen vergelijken kan namelijk erg eenvoudig online!

Plak een sticker op de warme kraan

Word je bewust hoe vaak je zonder reden warm water gebruikt. Plak een felgekleurde sticker op je warme kraan om je te waarschuwen.

Wees zuinig met water

Meet af hoeveel water je nodig hebt voor koffie en thee zetten, dan voorkom je dat je telkens te veel water opzet, dat je ook voor niets verwarmt.

Baby’s en kleine kinderen baden

Heel kleine kinderen kun je beter niet in een groot ligbad baden. Zet ze gewoon met een klein kinderbadje in het grote ligbad, dan heb je ook geen plassen water op de vloer. Kleine baby’tjes kunnen ook heel goed gebaad worden in een gewone emmer, in plaats van in een babybadje. Ze zitten dan meer rechtop en kunnen vast leren om te watertrappelen. Je houdt ze natuurlijk wel vast, onder de armen, net als bij een gewoon badje. Na het bad kunnen luiers in het nog warme water worden gezet. Elke dag baden hoeft bij baby’s, net als bij volwassenen niet. Op de commode kunnen ze met lauw water, een washandje en zeep ook heel goed net zo plezierig gewassen worden.

Gebruik water voor een ander doel opnieuw

Er zijn veel mogelijkheden om water opnieuw te gebruiken. Water van de afwas om de wc door te spoelen. Water van een sopje van een handwas om de straat te boenen. Waswater van de groenten voor de tuinplanten. Badwater om de was in voor te werken enzovoort.

Gebruik een hooikist, theemuts, of bed bij het koken

Als je rijst kookt of peulvruchten, hoef je dit maar kort te koken. Daarna pak je de pan in een theedoek of een aantal kranten en je zet hem in een hooikist of in je bed, onder de dekens. Een koelbox houdt niet alleen koel wat uit de koelkast komt, maar ook warm wat van het vuur komt. Een hooikist kun je zelf maken van een kartonnen doos met een paar kussentjes of lappen. Alleen in een stapel kranten pakken werkt ook.

Bespaar op verwarmingskosten

Stook nooit in kamers waar je niet bent en in de slaapkamers. Zelfs als het hard vriest kun je beter een paar minuten een heteluchtkachel aanzetten en een kruik in bed leggen. Het is trouwens ook gezonder om in een onverwarmde slaapkamer te slapen. Zet de verwarming eens een graadje lager, daar wen je heel snel aan, en doe hem ’s avonds een uur voordat je naar bed gaat uit. Sluit als het donker wordt de gordijnen of luxaflex.

Neem een kruik in plaats van een elektrische deken

Met een kruik, die je tijdens het uitkleden op bilhoogte legt en bij het in bed gaat op voethoogte, bereik je hetzelfde effect als met een elektrische deken. Daarnaast hoef je de kruik maar met 1 tot 2 deciliter water te vullen. Zodra je voeten warm zijn heb je hem al niet meer nodig. Bij een rubberen kruik alle overtollige lucht eruit drukken.

Draag een woonmantel

Bij tv kijken, boeken lezen, computeren en dergelijke is het heel goed mogelijk de kachel uit te zetten of op 16 tot 17 graden als je een woonmantel draagt. Dat is een soort slaapzak waar je voeten uitsteken, zodat je ook nog kunt lopen. Een oude deken met een paar grote rokspelen werkt ook. Bij postorderbedrijven zijn woonmantels te bestellen onder de naam manteldeken. Samen tv kijken met een plaid of slaapzak over beiden knieën is niet alleen energie besparen, maar ook heel knus.

Slim omgaan met centrale verwarming

Iedereen die even nadenkt verwarmt alleen de kamers die hij of zij gebruikt, en slaapt in een onverwarmde kamer. Een uur van tevoren kan de verwarming uit, want de ruimte blijf nog lange tijd warm. Als je alleen ’s ochtends een kwartier in de kamer bent voor je naar je werk gaat, is het handiger een paar minuten een heteluchtkachel aan te zetten. Heb je dat niet, dan maak je snel je ontbijt in keuken klaar om het in je nog warme bed op te eten.
De aanschaf van een thermostaat kan praktisch zijn als je vaak weg bent en je het bij binnenkomst een beetje prettig wilt hebben. Omdat je van buiten komt voelt het bij 17 graden al warm aan. Later zet je dan de verwarming hoger. ’s Nachts kun je de minimumtemperatuur best op 12 graden zetten, en niet op 15 zoals vaak gedaan wordt.

Minder hard stoken is een kwestie van wennen

Goede kleding zoals truien, huissokken of pantoffels zijn belangrijk. Als je echt koude voeten hebt, kun je beter een tijdje met je voeten in een teiltje warm water gaan zitten dan de kachel heel hoog zetten. Daar krijg je alleen een heet hoofd van.

Maak gebruik van de zon in je huis

Laat de zon je kamer meeverwarmen, door niet direct de luxaflex of het gordijn dicht te doen bij het eerst straaltje.

Gebruik ook spaarlampen met mate

De energiebedrijven hebben regelmatig acties waarbij ze korting geven op spaarlampen. Als er ergens een gloeilamp kapot gaat in de kamer of op een andere plek waar het licht uren achter elkaar brandt, is het aan te bevelen deze te vervangen door een spaarlamp.

spaarlamp

. Dan verdien je de hogere kosten van de lamp snel terug met het lagere energieverbruik. Op plekken waar het licht kort aangaat (wc, gang, zolder, schuur) heeft het geen enkele zin en zijn spaarlampen zelfs af te raden. En helemaal op plekken waar je vroeger helemaal geen lamp had.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>